Прихильники

четвер, 22 березня 2012 р.

Чому у кішок у темряві світяться очі?


Блискаючі, немов вогники, очі кішок здавна асоціюються з містикою, лякаючи й заворожуючи одночасно. Навіть зараз деякі люди схильні вважати, що котячі очі світяться самі по собі. Це не так.
Простий експеримент показує, що для ефекту “світних очей” необхідно хоча б слабке зовнішнє освітлення. Якщо кішка перебуває в абсолютній темряві, наприклад, у кімнаті без вікон, її очі не будуть світитися. Секрет таїться в особливій будові очей, характерній для більшості нічних хижаків.
У процесі еволюції їх очі сформувалися так, що тепер вони здатні вловлювати й ефективно використовувати навіть саме слабке світло. Внутрішня поверхня ока в таких тварин покрита тонким дзеркальним шаром, який називають тапетум (у перекладі із грецького “покривало”).
Навіть слабке світло, проходячи через роговицю й кришталик і потрапляючи на сітківку,  поглинається не повністю: частина його досягає очного дна. Світло відбивається від дзеркальної оболонки й удруге проходить через сітківку, підсилюючи світлочутливість ока.  Після чого, вузьким променем виходить назовні, допомагаючи хижакові відмінно бачити навіть уночі, у відносній темряві. Для досягнення такого ефекту досить слабкого світла далеких зірок або місяця.
Тапетум у різних видів тварин варіюється по розміру ( від його величини залежить гострота нічного зору) і по змісту пігменту, що впливає на його колір і, відповідно, на колір випромінюваного світіння. Якщо шар, що відбиває, позбавлений пігменту, очі тварини в темряві світяться червоним, це характерно, наприклад, для блакитнооких кішок. При цьому  лиховісний червоний колір   – усього лише природній колір сітківки.
Цікаво, що явище блискаючого в темряві погляду характерно не тільки для тих тварин, що ведуть нічний спосіб життя. До деякої міри очі світяться у всіх, і люди не є виключенням.
Якщо людське око освітлене дуже яскравим світлом, що відбувається при використанні фотоспалаху, світіння стає помітно. На фотографіях відбите світло іноді провокує виникнення  прикрого ефекту “червоних очей”.
Джерело: somefacts.blox.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар